Een greep uit de recensies van de afgelopen jaren.

 

 

De reigerman 2004

Biblion

De Reigerman is de derde politieroman van Gerard Nanne en, net als de vorige, een knap boek. Klassieke politieroman met boeiende , menselijke hoofdpersonages en een knap uitgebalanceerde intrige met  goed gedoceerde actiemomenten. De gebalde, van alle franjes ontdane stijl neemt de lezer in sneltreinvaart mee naar de spannende climax.

Lezersrecensie Hebban  ****

F.Kaldenbach 

De reigerman is van het begin tot het eind pakkend, met een goed tempo in het verhaal. Zodra de ontknoping volgt wil je het boek in één keer uitlezen. Kortom, een lekkere leesbare misdaadroman.

 

Moederdier 2003

Biblion: Een zeer leesbare misdaadroman, waarin de auteur zorgvuldig valse sporen uitzet en door deductie tot een geloofwaardige ontknoping komt. Aardige sfeertekening 

 

 

Ine Jacet voor Hebban 11 oktober 2003

Een goed lopend verhaal ***

 

Moederdier is het tweede boek van Gerard Nanne. Ik herinner me nog dat ik zijn eerste boek las en aangenaam verrast werd door de kwaliteit. En nu is er dan een tweed en de vraag is natuurlijk bij elke schrijver of hij de belofte van de primeur kan waarmaken. Wat mij betreft is dat gelukt. Gerard Nanne heeft een goedlopend verhaal geschreven waarin de belende hoofdpersonen Benders en Van Es wederom overtuigend voor het voetlicht komen. Er is continuïteit, Benders en Van Es zijn herkenbaar en we komen meer over dit duo te weten. Daaruit kun je concluderen dat Gerard Nanne interessante karakters kan neerzetten. Dat vind ik inderdaad het geval. 

Het verhaal leest makkelijk, is toegankelijk en de thematiek die in moederdier overheerst, wordt op vele momenten goed uitgewerkt. Niets is wat het lijkt, zegt Benders, en dat klopt. Ook het plot vind ik goed bedacht. Benders is een soms aarzelende inspecteur, die het ook niet allemaal weet. Soms raakt het persoonlijke en het zakelijke verweven en dan moet hij als functionaris extra op zijn hoede zijn. 

Ik kan me voorstellen dat deze boeken, als de serie vordert , verfilmd worden. Het boek heeft iets filmisch omdat het sterk beschrijvend is: Hollandse landschappen, een verhaal met tempo, een levensechte inspecteur met een gezin en andere aspecten van het leven in Nederland anno 2003. Mijn enige twijfel zit bij Eline, de vrouw van Benders. Wat speelt er in haar gevoelsleven? Ik zou soms wel in haar gedachtewereld willen kunnen kijken. Het tweede boek van Gerard Nanne is mij wederom goed bevallen. 

 

 

Het lied van de Lijster 2002

Ine Jacet voor Hebban 23 maart 2003 

Een knap debuut ***

Op een stralende zondag in het voorjaar  - Het lied van de lijster gelezen van Gerard Nanne ineen ruk uitgelezen. Dat zegt wel iets. Allereerst kon ik het boek moeilijk weleggen. De schrijfstijl van Nanne is heel toegankelijk waardoor het boek gemakkelijk leest. Zijn hoofdpersonen vind ik geloofwaardig. Inspecteur Frank Benders is voor mij sympathiek. 

Ergens heb ik gelezen dat Gerard Nanne een fan is van Henning Mankell . Zijn inspecteur lijkt een beetje op Wallander. Maar Nanne heeft zeer zeker zijn eigen inspecteur 'gemaakt'. Ook Paula van Es als assistente vind ik goed uit de verf komen. Ik houd van thrillers waarbij de karakters van de hoofdpersonen belicht worden; hun worstelingen, twijfels en onzekerheden. Ook dat doet Nanne. En dan het plot. Goed geconstrueerd en geloofwaardig. Het verhaal is aan het eind rond en het klopt. Knap voor een debuut. Wat mij betreft mag Gerard Nanne nog veel meer thrillers schrijven.

Biblion: Een onderhoudend en degelijk debuut

VN Thrillergids: Een strak en tintelend gecomponeerd thrillerdebuut ***